O wyjątkowym składzie, jak również o unikalnych zaletach i właściwościach mleka kobiecego mówi się i pisze bardzo dużo. I bardzo dobrze…
I ja też się dzisiaj dołączę do tego nurtu:) ale nie tak zwyczajnie, pisząc o właściwościach odżywczych mleka mamy ani o innych powszechnie opisywanych korzyściach płynących z karmienia piersią dziecka… ale napiszę o tym, że mleko mamy jest naturalnym synbiotykiem i co za tym idzie ma unikalne właściwości i płynące z nich korzyści zdrowotne dla dziecka.
No dobrze… ale niektórzy z Was mogą powiedzieć co wspólnego może mieć mleko mamy z dość dziwnym, dla niektórych z dość obco, syntetycznie i sztucznie brzmiącym terminem synbiotyk?
Otóż okazuje się, że bardzo wiele… ale po kolei…
Po pierwsze – Co to jest synbiotyk?
Synbiotyk to połączenie probiotyku i prebiotyku
WOW! ale wyjaśnione… jaśniej się nie da? – powiecie:)
pewnie, że się da:)
Nazwa probiotyk pochodzi z języka greckiego (pro bios – dla życia) i oznacza żywe drobnoustroje tzw. drobnoustroje probiotyczne, które podane w odpowiedniej ilości korzystnie wpływają na mikroflorę organizmu i tym samym wywierają korzystny efekt zdrowotny.
Do typowych drobnoustrojów probiotycznych zaliczamy:
- bakterie z rodzaju Lactobacillus : Lactobacillus rhamnosus GG, Lactobacillus acidophilus LB, Lactobacillus plantarum 299v, Lactobacillus johnosonii Lal, Lactobacillus casei Shirota, Lactobacillus fermentum KDL, Lactobacillus reuteri
- bakterie z rodzaju Bifidobacterium : Bifidobacterium lactis Bb12
- Streptococcus thermopilus
- Enterococcus faecium
- Lactococcus lactis
- drożdżaki Saccharomyces boulardii
Dotychczas wykazano i udokumentowano, że drobnoustroje probiotyczne:
- zapobiegają biegunce związanej z antybiotykoterapią
- skracają czas trwania ostrej biegunki infekcyjnej
Ponadto niektóre badania kliniczne wskazują, że probiotyki mogą być skuteczne w:
- profilaktyce i leczeniu alergii
- profilaktyce infekcji dróg oddechowych i układu pokarmowego
- zapobieganiu biegunce szpitalnej
- zapobieganiu biegunce podróżnych
- leczeniu zespołu jelita drażliwego
- leczeniu zaparć czynnościowych
- leczeniu nieswoistego zapalenia jelit
Z kolei prebiotyki to substancje obecne w pożywieniu lub do niego wprowadzane, które nie ulegają trawieniu, docierają do jelit i tam pobudzają prawidłowy wzrost i/lub aktywność drobnoustrojów probiotycznych i tym samym wpływają na poprawę stanu zdrowia. W odróżnieniu od probiotyków, prebiotyki to nie szczepy bakterii a konkretne związki chemiczne takie jak:
- oligosacharydy: fruktooligosacharydy (FOS), galaktooligosacharydy (GOS), izomaltooligosacharydy (IMO), ksylooligosacharydy (XOS), laktuloza, oligosacharydy sojowe (SBOS)
- polisacharydy: inulina
Probiotyk występujący jednocześnie z prebiotykiem to synbiotyk – takie połączenie sprawia, że do organizmu dostarczane są żywe drobnoustroje probiotyczne, dzięki którym prawidłowa mikroflora jelitowa zostaje przywrócona i odbudowana, a namnażanie się bakterii w jelicie dodatkowo wzmacniane jest poprzez dodatek prebiotyku.
No dobrze… – powiecie – ok… wszystko jasne… – to już wiemy … ale o co chodzi i gdzie tu mleko mamy?
Mleko mamy jest mieszaniną związków o naprawdę niesamowitym i unikalnym składzie zawiera bowiem:
BIAŁKA
- białka kazeinowe (nierozpuszczalne): kazeina-β, kazeina-κ oraz kazeina-αs1
- białka serwatkowe (rozpuszczalne): lizozym, laktoferyna, laktoperoksydaza, α-laktoglobulina, białka układu dopełniacza C2, C3, C4a, C4b, C5, C9, czynnik B, białko wiążące mannozę, immunoglobuliny wydzielnicze IgA, IgM i IgE, cytokiny: interleukiny: IL-1β, IL-2, -6, -8, -10, -12, -18, IFN-γ, TNFα, TGF-β, cytokiny hematopoetyczne, czynniki wzrostu: naskórka (EGF), neurotroficzny pochodzący z mózgu (BDNF), neurotroficzny pochodzący z linii komórek gleju (GDNF), insulinopodobne czynniki wzrostu (IGF-1 i IGF-2), czynnik wzrostu śródbłonka naczyń (VEGF), białko C-reaktywne, α1 -antytrypsyna, α1-antychymotrypsyna, α1 -kwaśna glikoproteina, haptoglobina, ceruloplazmina, fibrynogen, prokalcytonina, grelina, adiponektyna, rezystyna i leptyna (inaczej hormony peptydowe)
TŁUSZCZE
- glicerydy,
- fosfolipidy,
- wolne kwasy tłuszczowe
- nasycone – SFA
- jednonienasycone MUFA
- długołańcuchowe wielonienasycone kwasy tłuszczowe LC-PUFA (ang. Long Chain – Poly Unsaturated Fatty Acids): kwas linolowy, kwas α-linolenowy oraz ich pochodne kwas arachidonowy (AA), kwas dokozaheksaenowy (DHA) i kwas eikozapentaenowy (EPA).
- cholesterol – wolny i w postaci estrów cholesterolu
WĘGLOWODANY
- disacharydy – laktoza
- oligosacharydy (HMO, ang. human milk oligosaccharides) – galaktosacharydy i fruktooligosacharydy
- polisacharydy
- glikozaminoglikany: siarczan chondroityny, heparyna, siarczan dermatanu
POLIAMINY:
- spermina
- spermidyna
- putrescyna
ZWIĄZKI NIEBIAŁKOWE ZAWIERAJĄCE AZOT
- mocznik,
- kwas moczowy,
- kreatyna,
- kreatynina,
- nukleotydy
WOLNE AMINOKWASY
SKŁADNIKI MINERALNE:
- makroelementy: chlor, fosfor, magnez, potas, siarka, sód, wapń;
- mikroelementy: cynk, fluor, jod, miedź, selen, żelazo oraz pierwiastki śladowe, np. kobalt, mangan.
WITAMINY:
A, B1, B2, B6, B12, D, C, E, K, Biotyna, kwas foliowy, kwas pantotenowy, niacyna
DROBNOUSTROJE PROBIOTYCZNE
- Lactobacillus rhamnosus
- Lactobacillus plantarum
- Lactobacillus gasseri
- Lactobacillus salivarius
- Lactobacillus fermentum
Prawda, że skład mleka kobiecego robi wrażenie? A czy zwróciliście uwagę na dwie pozycje a mianowicie na: oligosacharydy oraz drobnoustroje probiotyczne? Czy coś Wam się kojarzy? Czy coś Wam to przypomina?
TAK… Brawo… bardzo dobrze…
oligosacharydy to prebiotyki
bakterie probiotyczne to probiotyki
a prebiotyk plus probiotyk to synbiotyk!!!
czyli można powiedzieć, że
mleko mamy jest synbiotykiem – naturalnym synbiotykiem
No dobrze ale jakie właściwości się z tym wiążą?
Po pierwsze te wynikające z obecności bakterii probiotycznych (o czym powyżej). A po drugie te wynikające z obecności prebiotyków – czyli oligosacharydów (HMO), które:
- wykazują zdolność do pobudzania wzrostu i/lub aktywności wybranych szczepów bakterii jelitowych dziecka (w szczególności Lactobacillus i Bifidobacterium)
- mogą chronić dziecko przed zakażeniem drobnoustrojami chorobotwórczymi – Camyplobacter jejuni, Escherichia coli, Listeria monocytogene, Pseudomonas aeruginosa, Streptococcus pneumoniae, Vibrio cholerae a także niektórymi wirusami, poprzez uniemożliwienie im adhezji do tkanek dziecka
- chronią przed biegunką
- zmniejszają ryzyko zaparć – poprzez kształtowanie prawidłowej biomasy z niestrawionych włókien
- zmniejszają ryzyko alergii
- poprawiają wchłanianie wapnia
- zmniejszają ryzyko zakażeń dróg oddechowych
- poprawiają skuteczność szczepień
Co tu dużo mówić – same zalety i dodatkowe argumenty, żeby karmić piersią jak najdłużej:)
1.Nowak A., Śliżewska K., Libudzisz Z., Socha J., Probiotyki – Efekty Zdrowotne Żywność. Nauka. Technologia. Jakość, 2010, 4(71), 20 – 36 2. Vandenplas Y., De Greef E., Devreker T., Veereman-Wauters G., Hauser B., Probiotics and Prebiotics in Infants and Children. Curr Infect Dis Rep. 2013, 15, 251–262 3. Thomas D., Greer F.R., and Committee On Nutrition, Section On Gastroenterology Hepatology And Nutrition, Probiotics and Prebiotics in Pediatrics. Pediatrics, 2010, 126(6), 1217-1231 4. Szajewska H., Probiotyki w Polsce — kiedy, jakie i dlaczego? Gastroenterologia Kliniczna 2010, 2(1), 1–9 5. Weichert S., Schroten H., Rüdiger A., The Role of Prebiotics and Probiotics in Prevention and Treatment of Childhood Infectious Diseases. The Pediatric Infectious Disease Journal. 2012 31(8), 6. E. Kamińska skuteczność I bezpieczeństwo stosowania probiotyków na podstawie badań klinicznych przeprowadzonych u dzieci Medycyna Wieku Rozwojowego, 2012, XVI, 3 7. Steinka I., Wybrane aspekty stosowania probiotyków. Ann. Acad. Med. Gedan. 2011, 41, 97–108 8. Śliżewska K., Nowak A., Barczyńska R., Libudzisz Z., Prebiotyki – Definicja, Właściwości I Zastosowanie W Przemyśle Żywność. Nauka. Technologia. Jakość, 2013, 1 (86), 5 – 20 9. http://www.grupamedica.pl/files/PwP_2012/kwkprobiotyki.pdf 10. Lis J., Orczyk-Pawiłowicz M., Kątnik-Prastowska I., Białka mleka ludzkiego zaangażowane w procesy immunologiczne. Postepy Hig Med Dosw, 2013, 67, 529-547 11. Orczyk-Pawiłowicz M., Wesołowska A., Różnice w biochemicznym składzie mleka matek wcześniaków i noworodków urodzonych o czasie – aspekt żywieniowy i terapeutyczny Standardy medyczne/Pediatria. 2013, 10, 677-686
Opublikowano: 7 cze 2015 o 23:41