DHA (kwas dokozaheksaenowy) to jeden z wielonienasyconych kwasów tłuszczowych ω-3 (omega-3) określanych również jako niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe NNKT.
Do kwasów tłuszczowych omega-3 zaliczamy również kwas ALA (α-linolenowy), który pod wpływem enzymów jest przekształcany w kwas EPA (eikozapentaenowy) a następnie właśnie w kwas DHA (dokozaheksaenowy).
Wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 mają udokumentowane działanie biologiczne i warunkują:
- prawidłowe funkcjonowanie serca
- utrzymanie prawidłowego poziomu cholesterolu i trójglicerydów we krwi
- prawidłowe ciśnienie krwi
Ponadto kwas DHA:
- Jest ważnym składnikiem strukturalnym aktywnej tkanki nerwowej. Stanowi do 60 % wszystkich kwasów tłuszczowych budujących błony neuronów. Stanowi również 97% wszystkich kwasów Omega-3 znajdujących się w tkance nerwowej. Odgrywa kluczową rolę w prawidłowym rozwoju układu nerwowego, zachodzącym podczas życia płodowego i we wczesnym dzieciństwie.
- Jest budulcem siatkówki oka – stanowi 95% wszystkich kwasów Omega-3 obecnych w siatkówce oka.
- Spożywany przez kobiety w ciąży i mamy karmiące wpływa na prawidłowy rozwój układu nerwowego oraz na prawidłowe funkcje narządu wzroku dziecka.
- Spożywany przez dzieci wpływa na ostrość widzenia a następnie na rozwój ich zdolności poznawczych oraz ich rozwój psychomotoryczny.
- Niedobór DHA u niemowląt przyczynia się do obniżenia ostrości widzenia i problemów uczenia się w wieku późniejszym. W ekstremalnych przypadkach może zaburzać proces mielinizacji komórek nerwowych i sprzyjać powstawaniu pewnych niedorozwojów umysłowych.
- Wpływa na ośrodkowy układ nerwowy oraz na obniżenie ryzyka zespołu metabolicznego i innych zaburzeń takich jak procesy miażdżycowe naczyń krwionośnych.
- Zmniejsza ryzyko przedwczesnego porodu – zbyt niski poziom DHA w diecie kobiet ciężarnych powoduje skrócenie trwania ciąży i niską masę urodzeniową dzieci.
- Zmniejsza ryzyko wystąpienia astmy i alergii.
- Zmniejsza ryzyko wystąpienia infekcji.
- Zmniejsza ryzyko oraz częstość występowania stanu przedrzucawkowego u kobiet w okresie ciąży.
- Zmniejsza ryzyko wystąpienia depresji u kobiet ciężarnych i po porodzie.
- Obniża wysoki cholesterol i wysokie trójglicerydy we krwi
- Niedobór kwasu DHA może mieć związek z występowaniem ADHD, choroby Alzhaimera i depresji.
Opublikowano: 27 lis 2014 o 22:29