fbpx

DHA (kwas dokozaheksaenowy) to jeden z wielonienasyconych kwasów tłuszczowych ω-3 (omega-3) określanych również jako niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe NNKT.

Do kwasów tłuszczowych omega-3 zaliczamy również kwas ALA (α-linolenowy), który pod wpływem enzymów jest przekształcany w kwas EPA (eikozapentaenowy) a następnie właśnie w kwas DHA (dokozaheksaenowy).

Wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 mają udokumentowane działanie biologiczne i warunkują:

  • prawidłowe funkcjonowanie serca
  • utrzymanie prawidłowego poziomu cholesterolu i trójglicerydów we krwi
  • prawidłowe ciśnienie krwi

Ponadto kwas DHA:

  • Jest ważnym składnikiem strukturalnym aktywnej tkanki nerwowej. Stanowi do 60 % wszystkich kwasów tłuszczowych budujących błony neuronów. Stanowi również 97% wszystkich kwasów Omega-3 znajdujących się w tkance nerwowej. Odgrywa kluczową rolę w prawidłowym rozwoju układu nerwowego, zachodzącym podczas życia płodowego i we wczesnym dzieciństwie.
  • Jest budulcem siatkówki oka – stanowi 95% wszystkich kwasów Omega-3 obecnych w siatkówce oka.
  • Spożywany przez kobiety w ciąży i mamy karmiące wpływa na prawidłowy rozwój układu nerwowego oraz na prawidłowe funkcje narządu wzroku dziecka.
  • Spożywany przez dzieci wpływa na ostrość widzenia a następnie na rozwój ich zdolności poznawczych oraz ich rozwój psychomotoryczny.
  • Niedobór DHA u niemowląt przyczynia się do obniżenia ostrości widzenia i problemów uczenia się w wieku późniejszym. W ekstremalnych przypadkach może zaburzać proces mielinizacji komórek nerwowych i sprzyjać powstawaniu pewnych niedorozwojów umysłowych.
  • Wpływa na ośrodkowy układ nerwowy oraz na obniżenie ryzyka zespołu metabolicznego i innych zaburzeń takich jak procesy miażdżycowe naczyń krwionośnych.
  • Zmniejsza ryzyko przedwczesnego porodu – zbyt niski poziom DHA w diecie kobiet ciężarnych powoduje skrócenie trwania ciąży i niską masę urodzeniową dzieci.
  • Zmniejsza ryzyko wystąpienia astmy i alergii.
  • Zmniejsza ryzyko wystąpienia infekcji.
  • Zmniejsza ryzyko oraz częstość występowania stanu przedrzucawkowego u kobiet w okresie ciąży.
  • Zmniejsza ryzyko wystąpienia depresji u kobiet ciężarnych i po porodzie.
  • Obniża wysoki cholesterol i wysokie trójglicerydy we krwi
  • Niedobór kwasu DHA może mieć związek z występowaniem ADHD, choroby Alzhaimera i depresji.

Opublikowano: 27 lis 2014 o 22:29